september 5, 2021

De verschillende soorten stoffen

Duurzame stoffen

In veel hedendaagse stijlen worden stoffen gevilt en genaaid van synthetische materialen. Synthetische materialen gaan niet zo lang mee als vroeger, maar ze zijn soms ook moeilijker te verkrijgen en iets duurder. Enkele goede voorbeelden van natuurlijke vezels zijn katoen, hennep, linnen en rayon, maar u kunt de soorten stoffen die u voor uw projecten gebruikt afwisselen door verschillende soorten stoffen te mixen en te matchen. Hoewel het misschien een enorme onderneming lijkt om een hele garderobe van duurzame stoffen voor jezelf te maken, kun je de hoeveelheid tijd en geld die je eraan besteedt verminderen door er meer over te leren. Laten we de verschillende soorten stof eens nader bekijken.

1. Hennep Hennep is het betaalbaarste textiel dat er bestaat, waardoor het een fantastische keuze is voor alledaagse kleding. Het is afkomstig van de stengels van de hennepplant. Dit prachtige materiaal wordt op traditionele wijze behandeld door duizenden natuurlijke vezels en niet alleen door synthetische vezels. Het staat ook bekend als Cannabis Sativa. De hennepplant kan over de hele wereld groeiend worden aangetroffen. Hij wordt geteeld als voedings- of vezelgewas, als recreatief of medicinaal geneesmiddel en als plant die de selectieve vochtigheid en het ruwe milieu van hennep probeert na te bootsen. Vezels gemaakt van hennep vezels zijn sterk, lage impact en geweven zonder enige PTFE vlekken .

2. Straal Rayon werd van oudsher vervaardigd uit katoen en linnen. Dit komt omdat andere, meer recente oogsten in de wereld de vernietiging van hun natuurlijke hulpbronnen tot gevolg hebben gehad. Rayon werd oorspronkelijk verklaard als voedsel, vezel en vezelgewas, en wordt nu zelfs gebruikt als toevoeging aan wit-aardewerk, coating en rouge. Al eeuwenlang is rayon gewild om zijn eigen unieke kwaliteiten. Naast zijn sterkte staat het bekend om zijn niet-giftige kwaliteit, sterke waterbinding en flexibiliteit. Omdat rayon geen detecteerbare chemische onzuiverheden heeft, kan het worden gebruikt in andere artikelen met vergelijkbare functies. Rayon is sneldrogend en zacht, wat betekent dat het met zorg kan worden gebreid en perfect is voor scrapbooking en 18e-eeuws Japans papier.

3. Katoen Katoen is het meest economisch. Het is het meest goedkope materiaal dat er is, dus het is ook het meest veelzijdige. U kunt het overal voor gebruiken: kleding, sokken, accessoires, lakens, handdoeken, overalls, en zelfs botstalen. Katoen is de rijkste plantaardige vezel die in de wereld wordt gevonden. Katoen stoot van nature water af, wat belangrijk is bij de productie van textiel. Katoen wordt gebruikt voor t-shirts en sweatshirts, maar ook voor paraplu’s. Het wordt ook gebruikt voor het maken van jute voor visdrijvers. Het materiaal kan worden geverfd met een overweldigende verscheidenheid aan kleuren. Vanwege het huis waar katoen wordt geteeld, wordt het t-shirt in de Verenigde Staten gemaakt en het sweatshirt in India. De prijs kan variĆ«ren tussen 15 en 20 cent per yard. Katoen wordt gebruikt voor katoenen jurken, pantalons en jeans, en wordt ook gebruikt om biologische tapijten, meubels en zachte broeken te maken. Wat dacht u van het beste paar voor uw huis?

4 Wol Wol, de meest traditionele bron van vezels voor stoffen, werd gemaakt door schapenvachten te matten. Deze schapenvachten werden echter niet alleen van wol gemaakt, maar ook van de beenderen van het schaap zelf. De wol wordt gemaakt van schapenhuiden die worden geproduceerd door de wol uit het lichaam te halen en vervolgens alle bloedvaten aan de binnenkant te verwijderen. Dit proces levert een zeer zacht katoen op, dat erg lijkt op dat van katoenen lakens. Wol is de eerste, en de beste, stofkeuze voor elk project. De beste soort stof? Die ene die je elke dag kunt dragen, maar ook die ene die in zo’n goede staat is dat je hem later nog eens kunt dragen. Wol heeft, net als katoen, zijn kleurstoffen. Door zijn delicate aard en het feit dat het produktieproces trek- en schuifkrachten op de vezel heeft uitgeoefend, kan wol bijzonder gevoelig zijn voor kreuken. De afmetingen van het afgewerkte kledingstuk zijn afhankelijk van de gebruikte stofsoort. Het patroon dat u voor uw kledingstukken gebruikt, zal dus sterk moeten verschillen naar gelang van het soort stof.